Közösségi Rendezvénytér és Társadalmi Innovációs Műhely a Természet Közepén

A Szintézis Kert egy szabadtéri rendezvénytér, előkészítési szakaszban. Üzleti alapon, de konkrét társadalmi célok és értékek mentén működő hely létrehozása a cél, ahol a profit a fenntarthatóságot és az értékeket szolgálja, nem pedig önmagáért való végcélként jelenik meg.

A filozófiai és értékrendbeli alapokat a több mint 3 éve működő Szintézis műhely keretein belül érleltük ki, ennek során több mint 50 rendezvényt, beszélgetést, és interjút rögzítettünk az online térben, válaszokat keresve egyetlen kérdésre: Hogyan kell jó életet élni a 21. században?

Ezzel párhuzamosan szintén 3 éve folyik egy megfelelő helyszín megszerzésére irányuló háttérmunka, ami szavatolná a hosszú távon fenntartható, fizikai valóságba és lokális közösségbe ágyazott működést. Szerencsére ez a törekvés is lassan a célegyenesbe ér.

A Helyszín

A terület Budakszi külterületén, a belterület határától gyalog 5 percre helyezkedik el, gépjárművel potenciálisan több irányból is könnyen megközelíthető. A jelenleg 2300 négyzetméteres terület gazzal és bokrokkal sűrűn benőtt, sok tisztítást és földmunkát igényel, viszont ideális arányban tartalmaz füvesíthető vagy beépíthető sík területet, illetve magas fákat, és vadregényes, már-már erdős részeket.


Kerítés és épület elhelyezésének alapfeltétele a 3000 négyzetméteres telekméret, ehhez szükséges még egy szomszéddal megegyezni, a tárgyalások folyamatban vannak.

A terület már jelenleg is alkalmas kis létszámú, zárt körű összejövetelek megtartására. A projekt nulladik fázisa ilyen kisebb próba-rendezvények megtartását célozza meg.




Az Ütemterv

A terület adottságai közép-hosszú távon alkalmassá teszik egy olyan komplexum felépítésére, ahol egy apró tangazdaság, egy nagyobb parasztházban berendezett rendezvénytér, akár kisebb, vendégfogadásra alkalmas melléképületekkel együtt is helyet kaphatna, egy apró tó, egy szabadtéri színpad, és egy vendéglátóhely társaságában. Az ide vezető út sok évig fog tartani, többek között a termőföldek jogi státuszából adódó bürökratikus kötelezettségek és korlátozások miatt. Ennek ellenére megfelelő ütemezéssel a terület rövid távon is képes lehet ellátni jövőbeli funkcióinak egy részét.

  • Nulladik fázis ( 2023 )
    Néhány fős informális találkozók és sütögetések
    Cél: Felmérni a jelenlegi állapot és felszereltség hiányosságait, visszajelzéseket gyűjteni, a terület fontosabb részeit fokozatosan kitisztítani. Telekbővítési tárgyalásokat sikeresen lezárni.
    Mérföldkő: Nyárbúcsúztató esemény szeptemberben

  • Első fázis ( 2024-2025 )
    Kis létszámú zárt körű rendezvények, kerekasztal beszélgetések, filmvetítések. Livestream és hibrid rendezvény pilot. Infrastruktúra és tárolóhely fejlesztések,  stb
    Cél: Heti 1 nap underground nyitvatartás "rejtekkert" üzemmódban, Kerítés és építmények nélküli működés lehetőségeinek maximális kihasználása.
    Fúrt kút telepítése (jogi okokból második fázisra csúszhat, jegyzővel tisztázandó)
    Mérföldkő: Más célú hasznosítás* és telekösszevonás papírmunka befejezve, beadva.
    (* összevonás előfeltétele stratégiai okokból, 2024 novemberében adható be először )

  • Második fázis ( 2025-2026 )
    Kerítés, faház vagy food truck állandó vendéglátóhelyként, tó kiépítése, közösségi kert
    Formális cégszerű működés, hivatalos nyitás
    Első esküvő pilotok ( saját lagzi? )
    Mérföldkő: Hivatalos nyitó esemény

  • Harmadik fázis ( 2026-2027 )
    Épületfejlesztések, Felhajtó, parkoló, hangfogó kőfal az autóút felől, nagyrendezvények, stb.


Comments